Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
Skrzyszów - Wypożyczalnia
(3)
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
(4)
Autor
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Kurzak Aleksandra (1977- )
(1)
Rogalska Marzena (1970- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Rost Małgorzata
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wilson Katherine (1974- )
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(1967)
Powieść amerykańska
(1332)
Rodzina
(1213)
Przyjaźń
(1125)
Tajemnica
(1093)
Kuchnia włoska
(-)
Miłość
(1079)
Relacje międzyludzkie
(818)
Powieść polska
(770)
Śledztwo i dochodzenie
(648)
Powieść angielska
(625)
Zwierzęta
(615)
Zabójstwo
(585)
Lektura szkolna
(577)
II wojna światowa (1939-1945)
(488)
Literatura polska
(480)
Uczucia
(476)
Rodzeństwo
(449)
Sekrety rodzinne
(441)
Życie codzienne
(441)
Dzieci
(430)
Magia
(419)
Nastolatki
(413)
Trudne sytuacje życiowe
(413)
Małżeństwo
(406)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(364)
Powieść młodzieżowa polska
(362)
Poezja dziecięca polska
(361)
Dziewczęta
(350)
Opowiadanie dziecięce polskie
(344)
Poezja polska
(341)
Boże Narodzenie
(335)
Osoby zaginione
(332)
Policjanci
(320)
Wybory życiowe
(318)
Relacja romantyczna
(313)
Żydzi
(313)
Historia
(304)
Literatura
(300)
Materiały pomocnicze dla szkół
(285)
Matki i córki
(261)
Powieść młodzieżowa angielska
(250)
Podróże
(249)
Język polski
(237)
Pisarze polscy
(235)
Psy
(233)
Ludzie a zwierzęta
(231)
Dziennikarze
(213)
Literatura dziecięca polska
(208)
Poradniki
(203)
Samotność
(201)
Arystokracja
(198)
Koty
(198)
Śmierć
(198)
Uczniowie
(197)
Chłopcy
(195)
Uprowadzenie
(189)
Zemsta
(189)
Poszukiwania zaginionych
(187)
Seryjni zabójcy
(187)
Wakacje
(181)
Opowiadanie polskie
(175)
Dziecko
(174)
Dziadkowie i wnuki
(170)
Polacy za granicą
(170)
Pisarze
(168)
Władcy
(168)
Zakochanie
(165)
Ojcowie i córki
(162)
Marzenia
(150)
Humor
(149)
Czarownice i czarownicy
(144)
Wsie
(143)
Dojrzewanie
(141)
Filozofia
(141)
Samorealizacja
(139)
Kucharstwo
(137)
Lekarze
(136)
Obyczaje i zwyczaje
(136)
Przyroda
(136)
Sztuka
(135)
Mężczyzna
(132)
Przestępczość zorganizowana
(131)
Wojna 1939-1945 r.
(131)
Kłamstwo
(130)
Pamiętniki polskie
(130)
Wojsko
(124)
Kultura
(123)
Młodzież
(122)
Spisek
(122)
Wojna
(121)
Dramat polski
(119)
Ludzie bogaci
(119)
Strach
(117)
Trauma
(117)
Polityka
(116)
Zdrada
(116)
Śmierć bliskiej osoby
(113)
Las
(112)
Władza
(112)
Powieść francuska
(111)
Temat: miejsce
Włochy
(2)
Neapol (Włochy)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Autobiografia
(1)
Esej
(1)
Książka kucharska
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Powieść amerykańska
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(2)
Podróże i turystyka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8(450):641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dobrissimo! : opera od kuchni / Marzena Rogalska, Aleksandra Kurzak. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2022. - 454, [5] stron : fotografie ; 24 cm.
Pasjonująca rozmowa o miłości do muzyki, życia i gotowania. Dobrissimo to długie rozmowy prowadzone ciepłym letnim wieczorem przy kieliszku dobrego wina. To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem. To wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu. Dobrissimo to esencja tej wyjątkowej książki. Aleksandrę Kurzak, najsłynniejszą polską śpiewaczkę operową, oraz Marzenę Rogalską, dziennikarkę uwielbianą przez Polki, połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra. Bo opera to tak naprawdę życie. To radość bycia razem, którą Aleksandra i Marzena chcą się podzielić z każdym z nas. Przywołując operowe smaczki i rozkoszując się smakami ulubionych, jeszcze parujących potraw, przy pięknie zastawionym stole rozmawiają o rodzinie, przyjaźni, pasji i muzyce, która bywa światłem w najtrudniejszych momentach życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Skrzyszów - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 78.071.2(047):929-051A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych : roślinna kuchnia włoska / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Skrzyszów - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Koncept)
OBIAD W RZYMIE HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU. Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.5:94(450) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Amerykanka po włosku. Dowcipna i pełna soczystych anegdot opowieść młodej Amerykanki, która przyjeżdża na staż do Neapolu. Krótki pobyt zamienia się w trwałą fascynację kulturą, kuchnią i mieszkańcami tego urokliwego miasta. Katherine zakochuje się w Salvatore i zaprzyjaźnia z jego rodziną. Będąc stałym gościem w ich domu, poznaje włoskie tradycje i uczy się siebie od nowa. Odkrywa niezwykłe jedzenie i wyjątkowe podejście Włochów do świętowania, cielesności i miłości. Autorka, która przez wiele lat borykała się z zaburzeniami odżywiania, zaczyna po raz pierwszy w życiu doświadczać carnale, czyli poczucia zmysłowości i dobrego samopoczucia we własnym ciele. Uczy się też trudnej sztuki sdrammatizzare - umiejętności wysysania tragizmu z wydarzeń i wypluwania go z szerokim uśmiechem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Skrzyszów - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3:929 A/Z (1 egz.)
Pogórska Wola - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3:392.8:929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej